Fietsen is een van de meest duurzame vormen van transport, maar de fietsindustrie is verre van duurzaam als het gaat om de verpakkingsmethodiek: fietsen worden vervoerd in dozen die tot de nok toe zijn gevuld met wegwerpplastic, schuim, tie-wraps, nietjes en allerlei andere onnodige materialen. Bovendien is de montage van fietsen te ingewikkeld gemaakt, zelfs voor de meest ervaren monteurs. Het is tijd voor verandering.

‘We wilden een beter verpakkingssysteem ontwerpen. Een systeem dat beter is voor het milieu, meer bescherming biedt aan de fietsen en de montagetijd flink reduceert’, aldus Eugene Fierkens, Algemeen directeur van Cannondale Europe. ‘Dit is beter voor de planeet, een uitkomst voor de fietsenwinkels en pure winst voor onze klanten’.

100 % gerecyclede materialen
Bij de Europese assemblagefabriek van Cannondale in Oldenzaal is het gebruik van verpakkingsmaterialen als plakband, plastic zakken, schuim, PVC en tie-wraps volledig uitgebannen. In plaats daarvan wordt er alleen nog gewerkt met karton met het FSC-keurmerk, plantaardige inkt en biologisch afbreekbaar, vezelversterkt papiertape. Na een succesvolle implementatiefase in Europa zal Cannondale deze aanpak op meerdere plekken wereldwijd uitrollen.

Betere bescherming
Cannondale-fietsen zijn in het vervolg beter beschermd tijdens het vervoer. Rijstpapiertape zal worden gebruikt om de frames te beschermen tegen beschadiging, terwijl kartonnen remschijfbeschermers, wielhulzen en multifunctionele wiggen de onderdelen beschermen en de fiets op hun plaats houdt in de doos.

Het is een win-win situatie
Beter voor het milieu, méér tijdswinst en efficiëntie door de kortere montagetijd. Onze overstap naar 100% recyclebare verpakkingen maakt deel uit van een voortdurende inspanning om afval te verminderen en het milieu te verbeteren – dit is pas het begin.